Reippaita rivejä

Palaa edelliselle sivulle

Ajan hengen mukaan: Äänestysohje, olkaa hyvä!

27. tammikuuta 2012, 21:58

Jäikö oma ehdokas rannalle presidentinvaalien mittelössä? Tämä teksti on suunnattu Sinulle, joka et vielä tiedä kumpaa presidentinvaalien kakkoskierrokselle päässyttä ehdokasta äänestäisit. Iltapäivälehdet ja blogit pursuavat asiakysymyksiin perustuvia äänestysohjeita. Vastaiskuna esittelen nyt luomani erilaisiin arvoihin ja tekijöihin perustuvan matemaattis-filosofisen äänestysohjeen. Tarvitset vain paperia ja kynän.

Yhteinen tekijä

Ehdokkaissa on siis varsin paljon samaa, jolloin vertailu on vaikeaa. Kumpikin on ihan miellyttäviä. Kummallakin on jonkinlainen cv. Molemmat ovat miehiä. Molemmilla on uraa kotimaan ja ulkomaan tehtävissä. Kumpikin pitää kravattia. Kumpikin on harmaantunut. Kummankin mielestä vastakkainasettelun aika on ohi. Vaalitenteissäkin toisena ääneen päässyt on vain paremmalla tavalla samaa mieltä kuin ensimmäinen vastaaja. Tämä tekijä siis kannattaa ohittaa kokonaan. Kummallekin miinuspiste.

Puuttuva tekijä

Pekalta puuttuu vaimo, Saulilta empatia. Pekalta puuttuu vaalirahaa (toistaiseksi). Saulilta puuttuu… Pluspiste sille, jolta mielestäsi puuttuu enemmän (pitäähän nyt urheiluhengen nimissä olla heikomman puolella).

Käänteentekijä

Sauli on jo kertaalleen vetäytynyt valtakunnanpolitiikasta. Pekkakin kävi pois eduskunnasta. Pluspiste sille, jonka comeback politiikkaan kuuden vuoden jälkeen tuntuu vastenmielisemmältä, kuin se, että hän istuisi presidenttinä nämä kuusi vuotta ja häipyisi vähin äänin ansaitulle eläkkeelle.

Inhimillinen tekijä

Olisi hauskaa nähdä ehdokkaiden joko hermostuvan, nauravan tai itkevän. Nyt Sauli on vain huolestuneen näköinen ja Pekka tyyni sielunhoitaja. Kaksi pistettä sille, kumpi ensin menettää malttinsa väittelyssä tai syyllistyy aitoon tunteenpurkaukseen tai tekee iltapäivälehdille tunnustuksen tyyliin ”minua kiusattiin lapsena”.

Sateentekijä aka. yli-inhimillinen tekijä
Miinuspiste sille, joka kansan johtajaksi päädyttyään potentiaalisemmin vakuuttuisi omista kyvyistään hallita säätä tai muita luonnonilmiöitä.

Rhesustekijä

Verenluovutuksessa rhesus-tekijältään miinusmerkkinen veri ei haittaa plusmerkkistä verensaajaa, mutta plusmerkkinen veri saa miinusmerkkisessä henkilössä aikaan komplikaatioita. Vähä niinku et homoja ei haittaa jos joku on hetero, mut heteroja voi haitata jos joku on homo. Ohje kuitenkin kuuluu näin: Piste sille, joka luovuttaa verta säännöllisesti. Ai niin mut Pekka ei saa luovuttaa, ku sillon se Antoonio sillai sen kaa! Piste myös sille, jota syrjitään tässä(kin) asiassa.

Jeesus-tekijä aka. suhde uskontoon

Sauli palvoo rahaa, Pekka on opetellut Raamatusta ne kohdat joissa puhutaan homoista. Sauli rukoilee kun on tiukka paikka. Pekan mielestä ”voi olla jotain”. Ohje: piste sille, kumman katsomus tuntuu omemmalta. Vaihtoehtoisesti voit antaa miinuspisteitä teennäisestä hurskastelusta oman maun mukaan.

Ihmeidentekijä aka. vaalilupaukset

Saulin mielestä yhteiskunnan suurin ongelma on lasten ja nuorten syrjäytyminen (koska se tulee niin helvetin kalliiksi yhteiskunnalle!) Sauli on luvannut nimittää työryhmän asian ääreen, mikäli hänet valitaan. Pekalta virallista vaalilupausta en löydä. Videoissaan se puhuu heikoimpien puolustamisesta, että se on presidentin tehtävä. Piste sille, kumpi lupaa antaa.

X-factor

”Se jokin”, ”tähtiaines”. Piste sille, kumpi floppaisi näyttävämmin.

Tasa-arvo
Anna pisteitä sille, kumpi on nyt heikommalla.

Uutuusarvo

Sauli on jo nähty presidenttikisassa. Pekka taas on uusi tekijä. Piste sille, joka ansaitsee tulla presidentiksi jo siitä syystä, että on jaksanut jo kertaalleen nämä iänikuiset tylsät vaalitentit ja typerät repostelut iltapäivälehdissä. Piste myös sille, joka lupautui rääkkiin vaikka ois paljon tähdellisempää tekemistä tuolla Egyptissä.

Raja-arvot

a) puoluerajat ylittävä suosio
b) rajat auki Eurooppaan
c) rajat auki Venäjälle
d) rusketusrajat
e) promillerajat
f) hyvän maun rajat

Pisteytä molemmat ehdokkaat näistä seikoista á 1 pistettä.

Viihdearvo

Presidentti ja tämän ominaisuudet joutuvat ala-arvoisen sketsihuumorin ja parodian kynsiin väistämättä. Ohje: piste sille, kummasta Jope Ruonansuu tekisi herkullisemman imitaation.

JA EI KUN UURNILLE!

hyväksytty

Vastaa