Reippaita rivejä

Palaa edelliselle sivulle

Oma koti kullan kallis, vuokra-asunto kalliimpi?

13. lokakuuta 2012, 11:28

Juttelin viime viikolla kaverin kanssa. Hän asuu VVO:n vuokratalossa, ja voivotteli vuokran suuruutta. Pisti vähän pahakseen, kun sanoin, että harkitsemme muuttoa, mutta kun asuntojen myyntiajat on niin pitkiä. Vähän hävetti tuollainen äkkiseltään kerskuminen, mutta piti tarkentaa heti perään, että ei meidän perheellä ole varaa asua vuokralla.

Köyhällä ei ole varaa halpaan. Päädyimme omistusasumiseen kerrostalossa, kun näytti siltä, että nyt olisi duunia molemmilla. Viisi vuotta on oltu pankin kanssa naimissa, keskenään kaksi ja puoli vuotta. Neliöt riittää esikoiselle, ja vielä riittäisi seuraavallekin, mutta työpisteen kanssa teettää ongelmia. Samaten mummo ja pappa Kajaanista majoittuvat kolottavine selkineen olohuoneen lattialla patjoilla, kun sattuvat käymään (ja kyllähän ne käy, kun on tuo ensimmäinen lapsenlapsi).

Vuokramarkkinoilla nämä neliöt maksaisivat nykyään saman verran tai enemmän kuin mitä nyt kuussa lyhennämme – jos lasketaan pois tuo toissakesäinen linjasaneeraus ja sen lainaosuuden lyhentäminen vastikkeessa. Asuntomme sijainti on hyvä, varsinkin kun pätkätyöläinen ei tiedä varmasti, mille puolelle kaupunkia kvartaalikausittain aamuisin kiirehditään. Työmatka taittuu sujuvasti pyörällä tai bussilla. Ja jos töitä ei ole, on lähistöllä runsaasti kotiäidin vaalimia aarteita: leikkipuistoja. Ostopäätös oli myös turvasuunnitelma tulevaisuudelle: jos vaikka pitäisi kouluttautua uudelleen toiselle alalle (meidän perheen uravalinnat ei tainneet mennä ihan nappiin valitsemiemme alojen yleisen työllisyyden ja yt-ilmoituksien määrästä päätellen), on 1/4 maksettu omistusasunto olisi aika hyvä turvaverkko opiskelijalle – tai kahdelle.

Oulun vuokrataso on ollut matala tai kohtuullinen ainakin tähän asti. Kaupungin oma vuokratarjonta on pitänyt vapaat markkinat aisoissa, jos niin voi sanoa. Kuitenkin hinnat ovat nousussa. Kysyntä ylittää tarjonnan, ja joka vuosi elokuussa vapailla markkinoilla tarkastellaan kaupunkiin muuttavien maksukykyä. Tai ei edes tarkastella, vaan uusi oululainen, opiskelija, joutuu ottamaan opintolainaa päästäkseen aloittamaan opintonsa jos PSOAS onkin täynnä. Samaan aikaan Toppilassa räjäytellään lahoja siiloja, jotta lopulta päästään rakentamaan uutta, laadukasta loft-asumista. Salmen tuntumassa uusia omistajiaan odottaa ja odottaa 300.000 euron kaksiot. Tällä hetkellä (13.10.2012) netin asuntovälityssivuilta etsiessä kanta-Oulun alueelta löytyy 718 kerrostalo-omistusasuntoa (kaksio tai kolmio, uudistuotantona). Vapaita vuokra-asuntoja, joiden vuokra on maksimissaan 550 euroa, samassa huonekoossa löytyy vuokravälityssivuilta 41 kpl. Näistä yksi (1 kpl) on kolmio. Eipä siinä, ruotsalaiset ovat keksineet miten omistusasuminen saadaan pitkällä tähtäimellä vuokra-asumista edullisemmaksi. Tosin tällä menolla voidaan tulla näkemään ruotsalaiskerjäläisiä Romaniassa. Tai Suomen valtio lainaa Ruotsin pankeille, joka on tietysti monen mielestä paljon sallitumpaa kuin kreikkalaisille lainan takaaminen, kun hurrit on kuitenkin enemmän meidän näköisiä.

YLE:n vaalikoneessa oli kohtalaisen provosoiva kysymys; ”Minkä seuraavista sijoittaisit mieluiten oman kotisi välittömään läheisyyteen? Valitse yksi vaihtoehto:

– asunnottomien yömaja
– huumeruiskujen vaihtopiste
– turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus
– ongelmanuorten hoitokoti
– päihtyneiden katkaisuasema”

Vastasin vaalikoneeseen, että kaikki käy minulle, mutta logistisesti ajateltuna asunnottomien yömajan. Meidän lähiö on aika lähellä keskustaa, ja melkein päivittäin ohitankin sillanalusen, jossa selkeästi joku pitää majaa. Ruiskuja saa vaihdettua lähiöapteekissa, turvapaikanhakijoita ja myönteisen päätöksen Heikinharjun vastaanottokeskuksesta saaneita asuu tuossa toisella puolen katua VVO:n asunnoissa (aika leimaavaa!) ja katkaisu- ja vieroitushoito on keskitetty Kontinkankaalle terveyspalvelukompleksiin. Ongelmanuorista en ole ihan varma, mitä tässä kysymyksessä heillä tarkoitettiin tai mitä haettiin.

Ensi keskiviikkona 17.10. vietetään Asunnottomien yötä. Kyllä, Suomessa ja meillä Oulussa on asunnottomia henkilöitä. Vuoden 2011 lopussa Suomessa oli noin 7 570 yksinäistä asunnotonta ja 420 perhettä. Samassa tasossa, noin 8 000 asunnotonta, on oltu vuodesta 2003. Oulussa asunnottomia oli viime vuonna n. 40 henkeä. Asunnottomuus on usein seurausta muista elämäntilanteista; pitkäaikaissairaudesta, päihdeongelmista (Kenttätiellä tuossa kilometrin päässä on muuten tilapäisasuntola päihdeongelmaisille asunnottomille); avioerosta, työttömyydestä tai työkyvyttömyydestä, ja ennen kaikkea näiden syiden kasautumisesta. Asunnottomien yönä meillä Vasemmiston kopilla Rotuaarin vaalikylässä jaetaan leipää ja makkaraa klo 20 – 22. Siltikin, vaikka asunnottomilla ei olekaan osoitetta, johon äänioikeusilmoitus postitetaan.

hyväksytty

Vastaa